Ken je het gezegde: ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ ? Vastwel. Deze ‘rommel’ ontstaat door de eindeloze keuze die je op een dag moet maken.
Hoe ouder je wordt des te vaker je voor keuzes komt te staan. Het begint al meteen in de ochtend.
Sta je meteen op bij het horen van je wekker of snooze je nog even door. Haartjes vandaag los of vast, platten schoenen of hakjes? Keuzes, keuzes en nog eens keuzes!
Stress is een van de meest voorkomende kwaaltjes in onze samenleving. Het vervelende aan stress is dat je het helemaal zelf veroorzaakt. Je overdenkt van alles. Je gaat vaak van de meest erge doem scenario’s uit. En het het nemen van beslissingen stel je zo vaak mogelijk uit. Dit veroorzaakt keuzestress.
Om dit te minimaliseren is het volgens professioneel Life-coach Frank Moei (newstart.nl) belangrijk dat je terug gaat naar de basis, wat wil je echt? Een vraag die je je zelf kunt stellen om het juiste antwoord te achterhalen is: Wat zou ik kiezen als elke keuze succesvol zou zijn?
Als je er dan achter bent wat je echt wilt, dan is het tijd om je realistische bril op te doen. Je stelt je zelf dan de volgende vraag: Zou ik eventueel falen kunnen accepteren? Als je het ergste wat er kan gebeuren, aan de hand van je gemaakte keuze kan ‘handelen’ dan houdt niks je meer tegen!
Als je piepjong bent maak je de meeste ‘aparte’ keuzes. Dit komt doordat je als jonkie vaak helemaal niet of alleen op korte termijn nadenkt. Als het aankomt op het maken van de juiste keuze voor jou, is het van belang dat je ‘uitzoomt’. Dit doe je door deze vraag te stellen: Hoe kijk ik er over vijf jaar op terug? Op deze manier maak je een keuze waar je op de lange termijn baat bij hebt.
Toch deed je het zo slecht nog niet als ukkie. Ken je die fase bij kinderen, waarbij het enige wat uit hun schattig mondje komt ‘Waarom?’ is. Behoorlijk annoying voor ouders maar volgens wetenschappers helpt deze vraag je écht om betere keuzes te maken. Als je de ‘waarom’ vraag meerdere keren achterelkaar stelt, kom je er achter waarom de ene keuze beter voor je aanvoelt dan de ander.
Bijvoorbeeld:
1. Waarom wil ik afvallen? – Omdat ik me niet lekker in mijn vel voel.
2. Waarom voel ik mij niet lekker in mijn vel? – Omdat ik teveel troep eet.
3. Waarom eet ik zoveel troep? – Omdat ik mij verveel.
4. Waarom verveel ik mij? – Omdat ik niets omhanden heb.
5. Waarom heb ik niets omhanden? – Omdat ik te passief ben en alles uitstel.
Door 5x de ‘waarom vraag’ te stellen kom je te weten dat je om een goede reden deze keuze wilt maken. Je wilt niet afvallen omdat je vriend je te dik vindt of omdat je meer aandacht wilt. Je wilt afvallen omdat je bewust wilt eten en actief wilt leven. Prima beweegredenen als je het mij vraagt.
Door keuzes makkelijk voor je zelf te maken, heb je minder kopzorgen. Er valt een last van je schouders. Borst vooruit, kont naar achter en leef het leven wat je altijd hebt gewild!