Misschien vraag je je nu af maar wat is een ‘no-follow’ tag? Dan ben je niet de enige want dat vroeg ik me laatst dus ook af. Wanneer bedrijven mij benaderen komt de term weleens in de voorwaarden voor. Maar zelf had ik er nog nooit van gehoord. Het leek mij daarom ook wel interessant om uit te zoeken.
Het volgende is wat ik erover terug heb kunnen vinden. Stel dat je leuke jeans bij de Bershka hebt gezien en je wilt daar een artikel over schrijven. Je plaatst dan een link in het artikel naar de site/webshop van Bershka. Dit wordt door google gezien als een positieve stem op die website, een aanbeveling. Een link die je zou moeten volgen daarom ook een ‘follow link’ genoemd wordt.
Google hecht veel waarde aan links. Verwijzen verschillende site naar een bepaalde blog of webshop dan gaat google ervan uit dat het wel belangrijk moet zijn. Hierdoor ranken ze het desbetreffende webadres ook hoger in de zoekresultaten.
Maar er bestaat ook zoiets als een ‘no-follow link’. Met deze link zeg je als het ware tegen google, volg deze link niet. De link is niet persé een aanbeveling van deze website. Waar het op neer komt is dat je aan een no-follow link niet veel hebt. Tuurlijk kunnen je lezers erop klikken en op je blog komen. Maar wat betreft je pagerank, heb je er niets aan.
Wanneer gebruik je no-follow links?
- Google vindt dat je o.a. als blogger no-follow links moet gebruiken als je betaalde posts plaatst, met daarin links naar een bedrijf. Google’s zoekresultaten zijn deels gebaseerd op het aantal links naar een website. Ze willen niet dat bedrijven een hogere pagerank kopen.
- Je schrijft een afkeurend artikel over bijv.een webshop en plaatst een link naar hun website. Maar omdat je de webshop afkeurt wil je niet dat ze profiteren van jouw link. Dan gebruik je ‘no-follow’.
Hoe maak je gebruik van een no-follow link?
- Voor WordPress heb je een plugin genaamd NoFollowr.
- Ook voor Blogger is er een no-follow optie, deze kan je vinden in het Edit Link venster die verschijnt als je tekst selecteert.