Eigen ervaring: Divimove weigert te betalen


Blogger23Vele van mijn bezoekers zijn ook bloggers. En als je met enige regelmaat blogt word je al heel snel benaderd voor betaalde campagnes zoals reviews, advertorials etc. Middels wat emails over en weer, waarin je de voorwaarden afspreekt ga je een samenwerking aan.

In het begin was ik persoonlijk best huiverig, hoe weet je wie je kan vertrouwen en wie niet. Vooral bij onbekende partijen had ik mijn twijfels, ik kende het bedrijf niet en stel nou dat.. Gelukkig is zijn al mijn samenwerking goed gegaan behalve 1 waar ik het ook echt niet van had verwacht..

Begin dit jaar ben ik een managementcontract aangegaan met Divimove, een grote speler als het aankomt op multi-channel networks aankomt. Veel bekende Youtubers (o.a.Monica Geuze) zijn aangesloten bij deze club waardoor ik er meteen vertrouwen in had. Contract getekend en hoppa volle bak er tegenaan. Ik kreeg een opdracht voor een leuke campagne op instagram en hoefde daar niet lang over na te denken. De gemaakte afspraken waren duidelijk en ik plaatste de campagne online. Een maand later zou de betaling volgen. Dus na anderhalve maand stuur ik even een mail naar “Talent Manager” met de vraag wanneer de betaling plaats zal vinden. Waarop ik als antwoord kreeg dat ze er druk op gingen zetten, niet bepaald concreet.

15 Weken,  bijna 4 maanden en veel reminder verder is de betaling nog steeds niet voldaan. Waardoor een geld kwestie voor mij is veranderd in een principe kwestie. Afspraak is afspraak. Ik heb alle mogelijk excuses en beloftes wel gehoord, van het is al overgemaakt tot we houden je dagelijks op de hoogte een hele hoop BS. Dat een “professionele” partij als Divimove zich schuldig maakt aan louche, schimmige, oplichtigingspraktijken als het niet betalen van een campagne had ik echt niet verwacht.

girlpower

En daar sta je dan als blogger met je rug tegen de muur. Wat kan je doen om het verschuldigde bedrag toch te innen? Ja aanmanen en herinneringen sturen maar meer eigenlijk ook niet. Dan voel je je best machteloos op zo’n moment. Maar toen herinnerde ik mij dat mijn blog, youtube kanaal oftewel mijn volgers mijn kracht zijn. En dat ik een platform heb waar ik dit kan delen. Zodat ik andere bloggers en Youtubers kan waarschuwen en hun niet hetzelfde overkomt.

Persoonlijk boeit het geld mij al niet meer. Waar het mij nu omgaat is onrecht en o wat kan ik daar slecht tegen zeg! Als ik een grote blogger was geweest hadden ze zeker niet de lef gehad om mij maanden lang aan het lijntje te houden. Want dan had ik het in 1 van mijn vlogs met dagelijks 30.000 views laten vallen, wedden dat Divimove zich dan wel aan de afspraak kan houden?!

Maar ook ons kleine bloggers moet je niet onderschatten! Al zijn het er geen duizenden maar honderden. Ik kan mijn verhaal vertellen, mijn stem laten horen en andere behoeden. Nu ik dit arikel schrijf voel ik mij helemaal niet machteloos meer maar juist totally in control! How is just love being a blogger :)

 

Wat is jouw ervaring als het op samenwerkingen aankomt?