Fabels over haar


Toen een bijdehand dametje gister terwijl we stonden te praten een grijze draad (ja meiden ik begin al grijze draadjes te krijgen FML) uit m’n hoofd/haarzakje rukte schrok ik me dood. Nu krijg ik er meer grijze haren voor terug schreeuwde ik uit. Helemaal niet zei dat bijdehandje.

Wie heeft het nu bij het juiste eind. Ik kan me toch echt herinneren dat er werd gezegd dat je grijs haar er niet uit moet trekken wat dan komen er juist meer voor terug? Is dit een feit of een fabel? Wat blijkt het is gewoon een fabel en ik geloofde er heilig in. Eigenlijk ook best logisch want er kan maar 1 haar uit een haarzakje groeien.

Zo zijn er meer fabels over haar lees hieronder de meest voorkomende.

Citroensap maakt je haar lichter
Dit is niet waar. Citroensap heeft geen effect op het lichter maken van je haar. Het fruitzuur zorgt er wel voor dat je haarschubben sluiten, hierdoor gaat je haar mooi glansen en kan het er uiteindelijk wel wat lichter uit zien. Maar in feite is je haar niet lichter.

Gespleten haarpunten kun je behandelen
Fabel! Een gespleten haar zal nooit meer heel worden. Het is net een gescheurde nagel je kan het wel tijdelijk oplappen maar de scheur blijft bestaan.

Mensen met roos wassen hun haar te weinig                                                                        Fabel! Roos wordt veroorzaakt door de gist pityrosporum ovale die van nature op iedere hoofdhuid voorkomt, maar bij mensen die last hebben van roos komt deze gist in veel grotere hoeveelheden voor. Normaal gesproken stoot de hoofdhuid op onzichtbare wijze dode en verhoornde cellen af, maar als deze gistsoort in grote hoeveelheden aanwezig is zijn dit er heel veel. Zoveel dat je ze in het haar ziet zitten en dit noemen we dan roos.

Mensen met luizen hebben vies haar en wassen het te weinig
Fabel! Dit wordt vaak gedacht maar luizen komen juist op schoon haar af, ze vinden dat het meest fijn om zich in te nestelen. Wanneer je luizen hebt is de oorzaak daarvan dus niet een gebrek aan hygiëne, want luis kan zich juist veel sneller ontwikkelen in schoon en gewassen haar en minder snel in ongewassen en vet haar.

Iedereen heeft evenveel haren
Dit is zeker niet waar! Blondines hebben het meeste haar: 140.000, brunettes hebben er een stuk minder, namelijk 100.000 en roodharigen staan onderaan met gemiddeld zo’n 85.000 haren.

Bij iedereen wordt het hoofdhaar even lang
Fabel! Nee, naast de kleur en structuur van jaar is de lengte die je haar kan bereiken erfelijk bepaald en dat verschilt per persoon.