Hoe kan je het beste een blog beginnen?


Bloggen is ‘in’. Er zijn veel meiden (en jongens?) die bloggen en volgens mij nog meer die willen bloggen maar niet weten hoe. Laatst kreeg ik een mailtje van een lieve lezer die graag een blog wilt beginnen. Ze vraagt zich alleen af hoe ze dit het beste aanpakt.

Dit soort mailtjes krijg ik toch best vaak. Ik voel me enorm gevleid dat lieve lezers mij om tips vragen. Vooral omdat ik zelf nog maar 3 maandjes (bijna 4 yayy :D) bezig ben.

Ik mail graag met mijn lezers. Ook wil ik het liefst op iedere vraag uitgebreid antwoord geven. Maar heel vaak zijn het dezelfde vragen. Ik wil best ieder keer apart mailen maar het is natuurlijk veel handiger als ik kan doorverwijzen naar een artikel op Bestyoubeauty. Een artikel waar mijn lezers altijd bij kunnen. Zo is het idee voor dit artikel ontstaan.

Idee vormgeven

Bij iedere blogger is het begonnen met een idee/gedachte. Probeer je idee zoveel mogelijk vorm te geven. Schrijf je ideeën op in bijvoorbeeld een schrift of notitieboekje. Verzamel afbeelding, knipsel en maak een moodboard. Hierdoor wordt het makkelijker om in kaart te krijgen wat je nu precies wilt.

Blog platform kiezen

Vervolgens moet je een keuze gaan maken. Via welk platform ga je bloggen? WordPress of Blogger? Op de beide kan je gratis je blog starten. Ben je nog best jong of niet zo handig met de computer dan raad ik je Blogger aan. Je maakt makkelijk een account aan en binnen een paar tellen staat je blog online. Ben je wat ouder en heb je mogelijk toekomst plannen met je blog? Kies dan voor WordPress. Je hebt de keuze tussen WordPress.com en WordPress.org het verschil zit hem in het hebben van een eigen domein. Wil je hier meer over weten? Let me know.

Content creëren

Nu heb je een blog maar hoe krijg je lezers en reacties? Allereerst moet je leesvoer hebben. Schrijf op regelmatige basis artikelen of neem filmpjes op en upload deze op je blog. Allebei is natuurlijk het beste. Wat ook belangrijk is: reageren op andere blogs. Zo ziet de blogger en zien de lezers van dat blog, jouw reactie. Als ze klikken op je comment komen ze op jouw blog terecht.

Vergeet niet om via je socialmedia kanalen (instagram, facebook, twitter) je blog onder de aandacht te brengen. Oja ook heel belangrijk!! Maak een bloglovin account aan!

Samenwerkingen

In principe zou je blog nu redelijk moeten lopen. De eerste reacties komen binnen en beetje bij beetje groeit het aantal lezers. Je post geregeld artikelen online en bestaat veel tijd een aandacht aan je blog.

Je vraagt je nu vast of wanneer een PR bureau contact met je opneemt. Het antwoord hierop kan ik je niet geven. Bij mij was het binnen 2 maanden bij een ander kan het al na 2 weken zijn. Maar als je serieus tijd steekt in je blog kan ik je garanderen dat het moment, hoe lang het ook op zich laat wachten, zal komen.

Vergeet niet fun te hebben met het hele bloggen. Misschien geniet je van het maken van mooie foto’s of vind je het heerlijk om te schrijven.. Wanneer je iets leuk vindt doe je het graag en vaak. En hoe vaker je iets doet hoe beter je er in wordt.

 

Have fun & start blog’in!