Inner beauty: omgaan met kritiek


Er zijn leukere dingen dan kritiek ontvangen. Of het nu van je goedbedoelde leraar komt of van je minst favoriete buur. Als het om

constructieve kritiek gaat, doe je er goed aan om het te zien als feedback waar je wat mee kan. Is het alleen bedoeld om je te kwetsen? Schud het dan meteen van je af.

Maar wanneer is iets opbouwende kritiek, wanneer is de persoon in kwestie gewoon een zeurkous & wanneer is iemand je ongegeneerd aan het bashen? Om deze vragen te beantwoorden is het handig om naar de intentie te kijken van de kritiek-gever. Is het bijv. je meerdere op het werk dan is de kans groot die persoon alleen wilt dat je beter presteert. Is het een vreemde of vage kennis dan kan je je afvragen of die gene het beste met je voor heeft.

Zelf leer ik mezelf steeds beter kennen als het aankomt op omgaan met kritiek. Vooral nu ik een ‘podium’ heb. Te noemen: mijn blog en youtube kanaal. Simpel voorbeeld, het duimpje naar beneden op youtube. Niks geen feedback over wat je wellicht beter zou kunnen doen. Geef mij maar een reactie met wat je niet leuk vindt aan dat filmpje, daar kan ik wat mee. Aan zo’n duimpje naar beneden heb ik niks. Ook snap ik het niet helemaal want zelf heb ik nog nooit een duimpje naar beneden aangeklikt. Mocht ik iets niet leuk vinden dan klik ik het gewoon weg.

Wat ik wel heb geleerd is, niet te lang te blijven hangen in het negatieve gevoel wat kritiek met zich mee kan brengen. Niemand is perfect en alles wat je doet kan altijd beter. Probeer te begrijpen wat de boodschap achter constructieve kritiek is. Doe er iets positiefs mee en laat het los.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het krijgen van kritiek niet altijd even makkelijk. Maar het geeft je wel de gelegenheid om jezelf te verbeteren. Wat weer op zijn beurt helpt om de best versie van jezelf te zijn.

Hoe ga jij met kritiek om?