Inner beauty: self-fulfilling prophecy


Self1Een mensenleven zit boordevol verwachtingen, zowel positieve als negatieve. Betreft omstandigheden, een geval of persoon. Vaak gedraag je je onbewust naar deze verwachting. Bijvoorbeeld: een werkgever die verwacht dat zijn werknemers ontrouw zijn,  zal ze waarschijnlijk dusdanig behandelen dat het ontlokt wat het verwacht.

Naar het Nederlands vertaalt is dit een ‘zichzelf waarmakende voorspelling’. Het is onbewust gedrag waar je je makkelijk schuldig aanmaakt. Alhoewel schuldig is misschien niet de juiste bewoording. Want hoewel ‘self-fulfilling prophecy’ meestal in de negatieve zin wordt gebruikt zoals bij de werkgever, ben ik van mening dat je het ook positief kan benaderen maar daar straks meer over.

Dit herken je vastwel. Je hebt iets laten slingeren in de gang en je zegt nog tegen jezelf ik moet dat echt weg zetten anders struikel ik er nog over. Een paar minuten later gebeurt wat je dacht, je struikelt. Terwijl je er net nog mee bezig was. Onbewust ging je er al vanuit dat het zou gebeuren, voorspelling waargemaakt.

self2.jpg
Dit klinkt voor sommige misschien zweverig maar ik geloof dat de woorden die je uitspreekt en gedachtes die je hebt krachtig (kunnen) zijn. Daarom spreek ik liever geen negatieve dingen uit en probeer ik zo positief mogelijk te denken. Want als de negatieve voorspellingen uit kunnen komen dan is dat ook het geval met positieve ‘self-fulfilling prohecies’.

Voor wie ‘the secret’ kent komt deze theorie vast bekend voor. Zelf heb ik me hier niet echt in verdiept maar het sluit op zich wel aan bij positief in het leven staan. Of je nu gelooft in God of je eigenkracht, meer geluk en positiviteit is neem ik aan altijd welkom.