Inner beauty: waarom zijn vrouwen competitief?


kittens.png

Ooit op een afdeling gewerkt met alleen maar vrouwen? Dan weet je vast wel dat vrouwen op de een of andere manier (te)vaak een onderlinge strijd voeren. Waar mannen vreedzaam zij aan zij kunnen werken, hebben wij vrouwen hier over het algemeen iets meer moeite mee. Maar hoe komt dat toch?

Zijn vrouwen van nature gewoon competitief naar elkaar toe? Leora Tanenbaum, gaat in hier in het boek Catfight, dieper op in. Ze komt tot de ontdekking dat er 3 factoren zijn die leiden tot vrouwelijke competitiviteit. Hieronder ligt ik ze alle drie kort toe.

Tegensprekende geslacht-rollen 

Zowel moderne als traditionele rollen plaatsen beperkte ideeën omtrent wat het betekent om vrouw te zijn. Bijv. het is belangrijk voor een vrouw om mooi en trendy te zijn. Maar daarentegen worden vrouwen als oppervlakkig gezien wanneer ze teveel aandacht besteden aan hun voorkomen. Ook word vrouwen verteld dat het van levensbelang is een goede man te vinden maar ze moet niet afhankelijk zijn van een man en ze heeft geen man nodig om compleet te zijn. Hoe bedoel je tegenstrijdig?

Vrouwen voelen zich beperkt en verward door deze rollen en toch is er een onderbewust plichtsgevoel om deze te vervullen, allemaal.

Economische & culturele verschillen

Verschil in afkomst en inkomen kan bij vrouwen al meteen zorgen voor wederzijds wantrouwen. Ze vinden misschien dat ze weinig met elkaar in gemeen hebben. Dit kan veroorzaken dat ze niet makkelijk samenwerken en elkaar steunen.

Vrouwen met een soortgelijk achtergrond kunnen ook competitief zijn. Deze zullen strijden over wie zich het beste kleed of wie de slimste kinderen heeft, de beste partner etc. Ze zien elkaar als rivalen inplaats van bondgenoten.

Er graag bij willen horen

Het is ‘mens eigen’ om erbij te willen horen. Om een groep te vormen leggen we de nadruk op gelijknissen en highlighten we verschillen met mensen buiten de groep.

Binnen de groep kunnen vrouwen proberen om ‘Queen-B’  van de groep te worden de go-to vrouw van haar kring. Met deze positie kan ze proberen andere vrouwen buiten te sluiten omdat ze de kracht van verdeling inziet. De persoon die instaat is andere om buiten te sluiten heeft een veilige spot binnen de groep. Binnen deze groep kan onenigheid ontstaan over verschillen, werkelijk of onwerkelijk. Het resultaat van de drang om geaccepteerd te worden is de bron van conflict en wantrouwen.

Wat is volgens jou de oorzaak van vrouwelijke concurrentie? Heb jij enige ervaring met vrouwen en competitiviteit?

Bron.