Innerbeauty: nee zeggen


Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Probeer je ook altijd lief te zijn te koste van jezelf?

Nou, dan ben je niet alleen. Voorheen was ik de slechtste nee-zegger omdat ik mensen niet wilde afwijzen. Als mij iets werd gevraagd, antwoordde ik hier veelte snel ja op terwijl ik misschien helemaal geen tijd had.

Na een poosje realiseerde ik mij dat al het geen kunnen ‘nee’ zeggen (wanneer dit wel zou moeten) mij totaal niet hielp. Best frustrerend want het was mijn eigen keuze om een ‘people-pleaser’ te zijn. Ik begon langzamerhand te beseffen dat ik ‘nee’ moest leren zeggen. Nee zonder om het altijd uit te leggen.

Waarom Nee Zeggen Moeilijk Is

Om nee te leren zeggen is het essentieel om erachter te komen wat je tegenhoudt ‘nee’ te kunnen zeggen. Hieronder veel voorkomende redenen waarom je het moeilijk kan vinden om ‘nee’ te zeggen.

  1. Graag willen helpen. Je bent een goedhartig persoon en je wilt helpen waar mogelijk. Ook al gaat dat ten koste van je eigen tijd.
  2. Niet onbeleefd over willen komen.  In mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je geen nee zegt tegen ouderen. Het is een ‘cultuur ding’..respectvol omgaan met ouderen is super belangrijk.
  3. Er graag bij willen horen. Je wilt niet buiten de boot vallen.Daarom pas je je koste wat het kost aan.
  4. Bang zijn voor conflicten. Je bent bang dat de persoon wie je mogelijk afwijst boos wordt. Dit kan lijden tot akelige confrontaties.

De bovenstaande redenen zijn verre van rationeel.  Nee zeggen is helemaal niet zo vreselijk. Aan het einde van de dag is het veel belangrijker ‘hoe’ je ‘nee’ zegt ten opzichte van dat je ‘nee’ zegt. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen prioriteiten en behoeftes. Nee zeggen heeft te maken met zelfrespect en het waarderen van je tijd & ruimte.

Makkelijke Manieren Om Nee Te Zeggen

“Ik kan niks beloven want ik heb andere prioriteiten op dit moment.”

“Het komt nu niet goed uit, ik kom er dan (x) bij je op terug.”

“Laat me erover nadenken dan kom ik erop terug.”

“Nee, ik kan niet.”

Nee zeggen is je volste recht.