Vergelijken is de dief van happy zijn


Deze quote is zo true! Ken je dat, je bent helemaal in je shjoesh (lees: nopjes) dik tevreden, het gaat lekker. Tot dat ziet dat de buren net een splinternieuwe auto hebben gekocht terwijl jij al jaren rond rijdt in je oude golf (ik noem even een voorbeeld).

Je vergelijkt wat jij hebt met dat van een ander en voor dat je het weet is Debby downer gearriveerd. Daar zit je dan chagrijnig op de bank. Dit terwijl je een paar minuten geleden, nog hartstikke tevreden was.

Het lijkt er namelijk altijd wel op dat een ander het leuker heeft of beter doet dan jou. Het wordt ook te makkelijk gemaakt tegenwoordig met facebook en instagram. Je kan van ‘s ochtends vroeg tot s ‘avonds laat vergelijken. Hoe doen je oude school frenemies het of de nieuwe vriendin van je ex?

Wat we vaak vergeten tijdens al dit vergelijken is dat wij mensen dingen heel graag aandikken. We delen over het algemeen alleen de hoogtepunten terwijl er ook zeer zeker dieptepunten zijn maar die verdoezelen we liever.

De naam van dit blog komt hier ook een beetje uit voort. De beste versie van jezelf vinden en deze dan ook proberen te zijn, bestyou(beauty). Als je zelfvertrouwen hebt dan is de behoefte minder om je constant te vergelijken met een ander.

Maar wat verstaan we onder zelfvertrouwen? Ik denk dat het te maken heeft met zelfacceptatie. Trots zijn op je pluspunten en weten om te gaan met je minpuntjes. Jezelf willen zijn , zelfs al zou je ervoor kunnen kiezen om een ander te zijn.

Wil je gelukkig en tevreden zijn? Stop met vergelijken. Lukt het niet probeer dan zo min mogelijk te vergelijken. En als je dan toch aan het vergelijken bent nuanceer het dan.

Het lijkt bij de ander vaak beter omdat je de interne problemen niet kent. Het gras is niet altijd groener bij de buren, het is groener waar het genoeg water krijgt.